Napi érdekesség - 42 - A globális melegedés trendje

A globális melegedés trendje

Érdekes grafikont találtam: a HADCRUT (az angol MetOffice globális hőmérsékleti adatbázisa ) adatai alapján kiszámolt, 9 éves hőmérséklet változási trendeket ábrázolja (más szóval, a minden évben kiszámolt, előző 9 év hőmérséklet-változása látható). 


Hogy jobban megértsük, hogy mit ábrázol a grafikon, pl. a 2000-es év értékei: pirossal, szárazföldi érték: 0,4, globális (feketével): 0,25   Ez azt jelenti, hogy 2000-re az előtte levő 9 év alatt ennyit emelkedett a hőmérséklet. 
A grafikon 2012-ig tart, tehát nincs benne az azóta felfele mutató ág, ami nagyrészt a mostani El-Ninonak köszönhető.
A grafikonról az olvasható le,  hogy vannak időszakok, amikor növekszik a hőmérséklet, van amikor hűl, de a lényeg, hol látszik az egyre gyorsuló melegedés? Mert ezt próbálják a köztudatba belesulykolni, hogy a CO2 miatt a hőmérséklet növekszik, és egyre gyorsuló iramban növekszik.
Ha melléje tesszük az emberi CO2 kibocsájtás grafikonját, akkor még inkább el lehet gondolkodni azon, hogy a CO2 szintnek mennyi köze lehet a melegedéshez:



A két grafikon alapján azt lehet elmondani, hogy akkor, amikor még jelentéktelen CO2 kibocsájtás volt, ugyanabban az ütemben zajlott a melegedés változása, mint ahogy zajlik mostanában, a meredeken emelkedő kibocsájtás korában.
Végkövetkeztetés: van egy természetes melegedő folyamat, amely néha felgyorsul, néha lelassul (az El-Nino/La-Nina váltakozása is befolyásolja), amelyre nincs hatással, vagy csak nagyon minimálisan a CO2 szint emelkedése.
Az, hogy a folyamat természetes, az abból látszik, hogy alacsony CO2 szintnél is jelen volt a melegedés és a váltakozása is.
Az, hogy a CO2 szintnek mennyi köze van hozzá, az pedig abból látszik, hogy a megsokszorozódott kibocsájtás ellenére sincs semmilyen zavar a fluktuációban, a hőmérséklet ugyanolyan meredeken kellene emelkedjen, ez pedig nem történik!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019