Napi érdekesség - 54 - Mégegyszer az UHI-ról

A városi hőszigetek hatásairól (Urban Heat Islands) írtam már egy részletes bejegyzést (http://klimahiszteria.blogspot.ro/2016/07/az-uhi-hatas.html), most következzen egy pár kiegészítés:

 - a legtöbb összehasonlító tanulmány az Egyesült Államokban született, ezekből következzen egy pár grafikon:
    • városi állomások adatai: 

    • közeli vidéki állomások:



    •  észrevétel: a városi állomások egyértelmű melegedési trendet mutatnak, a vidéki állomásoknál egyszerűen nincs, vagy nagyon minimális a melegedés. 


 A fenti 2 grafikon a kaliforniai lakott völgyek és a lakatlan hegyi zónák hőmérsékletét hasonlítja össze:
-  egyértelmű melegedési trend csak a lakott zónák minimum hőmérsékleténél jelentkezik! Ez a lakott zónák urbanizációja és a mezőgazdasági tevékenység hatása, a lakott területeken levő állomások környékén a megváltozott talajborítás következtében éjszaka lassabban esik a hőmérséklet,  a nappali maximumokra azonban ennek nincs hatása.
 -  ha a melegedésért a légköri CO2 felelne, akkor nem lenne ilyen különbség a lakott és lakatlan zónák között.
- a meteorológiai állomások túlnyomó része a lakott zónákban helyezkedik el, így ezek melegedési trendje nem mutatja helyesen a Föld globális melegedési trendjét.
- John Cristy helyesen vonja le a következtetést:"using nighttime temperatures from stations where development has occurred leads to a spurious warming signal. The popular surface datasets today use the average of the day and night temperatures, thus are influenced by this warming that is unrelated to CO2."  ( az éjszakai hőmérsékletek használata olyan állomásoknál, amelyek környezete fejlődésen, átalakuláson ment át, hamis felmelegedési jelet eredményez. A népszerű földi adatbázisok (NASA Gistemp, NOAA, Hadcrut, stb.) mind az éjszakai és nappali hőmérsékletek átlagát használják, így befolyásolva  vannak ezzel a nem CO2 okozta melegedéssel.)

  •  Arizona, városi és közeli vidéki állomások adatai: 
    • Phoenix környéke:
    •  Tucson környéke:
 



  •  Nevada, Las Vegas:

 A fenti példák is mind ugyanezt támasztják alá: a felmelegedés a Városi Hőszigetek hatására jelentkezik.

  • Las Vegas hőmérséklet sorát tovább boncolgatva kapjuk a következő két grafikont, a minimum és maximum értékeket ábrázolva a városban:

itt is egyértelműen látszik, hogy  a "globális felmelegedés" jórészt éjszaka történik.

Edward Long, volt NASA kutató összesítette az amerikai adatokat [http://scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/originals/Rate_of_Temp_Change_Raw_and_Adjusted_NCDC_Data.pdf], az  NCDC (National Climatic Data Center) eredményei alapján:

  • vidéki állomások, 48 állam nyers adata:


  • városi állomások,  48 állam nyers adata:

   - látható a 0,2 fok körüli emelkedés a vidéki állomásoknál, illetve az 1 fok körüli emelkedés a városi állomásoknál a nyers adatokat tekintve.
  -   mit tesz ezek után az NCDC? Szépen a városi eredmények után igazítja a vidéki adatokat is, LÉTREHOZVA ugyanazt a melegedési trendet. Szépen látszik ez a kiigazított  ("adjusted") adatoknál:



 ÖSSZEGZÉS:
-  lakott zónákban mérnek felmelegedést,
- a közeli lakatlan vidéken nem
- a lakott zónák melegedése is jórészt az éjszakai adatoknál jelentkezik.
- a fentiek egyértelműen igazolják, hogy a mért felmelegedés az UHI hatásból származik  
- a földi állomások alapján Globális hőmérsékletet számoló intézmények nem számolnak az UHI hatással, sőt a vidéki értékeket is a városi értékekhez igazítják.
- ez a "HIBA" megmagyarázza a földi állomások alapján számolt és a műholdak által mért globális hőmérsékleti adatsorok közötti különbségeket.
-  a műhold is méri a lakott zónákban keletkező meleget, de ugyanúgy méri a lakatlan zónák helyes hőmérsékletét is, a városi értékekhez való igazítás nélkül.
 - így teljesen természetes, hogy a műholdak kisebb felmelegedéssel számolnak, és az adatokból az is kitűnik, hogy az összességében (a műholdak által is) mért felmelegedés bizonyos része nem a CO2-ból származik, de ugyanúgy az emberi tevékenységre vezethető vissza.
- kijelenthető ezen adatok alapján is, hogy a klíma érzékenysége CO2-ra jóval kevesebb, mint amit a valóságtól elrugaszkodott vészmadarak állítanak, a CO2 hatása mellett van egy természetes okokra visszavezethető felmelegedés, kiegészülve a városi hőszigetek hatására a globális adatokba helytelenül begyűrűző felmelegedéssel  is.
- a politika hatása alatt álló és  gazdasági okokból (mindkét oldalról: CO2-biznisz, zöld-biznisz vs. olaj-biznisz) támogatott tudomány FÜGGETLENNÉ válása után  tudná elfogulatlanul tanulmányozni e 3-as hatást, és megnyugtató választ adni a klímában jelentkező folyamatokra és az előttünk álló jövőre.

 







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019